Bel Cantos körresa till Ijo och Rovaniemi 6-8.10.2012

Lördagen den 6.10.2012 startade kammarkören Bel Canto kl 9.00 med buss från Jakobstads torg. Turen gick via Sandsund, Bennäs och Edsevö där flere sångare steg på. Därefter var det bara att ta sikte mot Ijo där vi skulle ha konsert den första dagen. Vid lunchtid blev det paus vid ABC Tupos utanför Uleåborg för att ingen skulle bli för hungrig. Sedan fortsatte färden till Ijo kyrka. Vi kom dit före utsatt tid och hade gott om tid för övning.
Kyrkan har väggar och bänkar av trä och det var en utmaning att sjunga i den. Eero Nelimarkka har målat altartavlan som föreställer Jesus predikar i båten.
Efter övningen hann vi med en uppfriskande promenad längs smala gator i gamla delen av Ijo. Därefter bjöd församlingen på sallad och karelska piroger i kyrkan. Det smakade gott! Kantor Eija Savolainen var körens värd.
Konserten hölls kl 18.00 i Ijo kyrka. Dan spelade några orgelstycken till först innan det var dags för kören att framföra en varierande repertoar. Se bilaga.
Publiken bestod av 35 personer. Trots att publiken inte var så stor var det många som efter konserten kom och visade sin uppskattning och ville prata med körsångarna, både på svenska och finska.
Efter konserten var det dags för klädbyte och därefter väntade middag på Ravintola Salotti. Vi trodde först att vi kommit fel eftersom det var mörkt överallt men det visade sig att vi nog var på rätt ställe. Bara vi väl kom in var det ljust i matsalen. Det bjöds på salladsbord, soppa med renkött och bröd. Som huvudrätt serverades lax, renskav eller broiler och efterrätten bestod av chokladkaka eller cheesecake med mango.
Lite senare än beräknat, dvs kl 21.40, var det dags för avfärd till Rovaniemi där vi skulle ta in på hotell Santa Claus i centrum av staden. Vi var rätt så möra när vi anlände till hotellet sent på kvällen (natten) och ingen orkade fundera på något nattliv. Hotellet var fint med stora rum och fina badrum. Sängarna var också sköna efter en lång dag.

Söndagen den 7.10 började vi dagen med en mycket god hotellfrukost. Det fanns mycket gott att välja på. Kl 9.45 checkade vi ut från hotellet för att endera promenera eller åka buss till Arkticum, som är ett museum och vetenskapscentrum som berättar om människor och förhållanden i norra Finland. Vi såg bl a bildserien Northern Light som visade vackra naturbilder från vårt land. Vårt land är verkligen sevärt med sin fina natur. Den japanska gruppen som var med på föreställningen samtidigt som vi var mycket imponerade. Norrskensbilderna var häftiga.
Kl 12.30 var det dags för lunch vid Christmas House vid Polcirkeln. Lunchbuffén var god. Efteråt fanns det lite tid att upptäcka området. Endel besökte julgubben för att höra om de varit tillräckligt snälla inför den kommande julen och andra satsade på shopping.
Vi kom i god tid till Rovaniemi kyrka där vi skulle ha vår andra konsert under resan. Eftersom församlingen hade eget program kl 15 i kyrkan kunde vi börja öva först kl 15.30. Under tiden hade vi möjlighet att beundra den vackra altartavlan som gjorts av Lennart Segerstråle. Kyrkan med sina vackra målningar, inredning och kyrkorgel bildade en vacker helhet. Akustiken var också mycket bra.
Församlingen och vår värd kantor Mauri Miettunen hälsade oss välkomna och bjöd på kaffe med munk före konserten som började kl 17.00.
Konsertpubliken bestod av ca 90 personer som njöt av musiken. Efteråt var det flere som kom och sa att det hade varit en fantastisk konsert. Många tyckte det var fascinerande och intressant att körsångarna inte stod stämvis utan ”huller om buller”.
Ca 18.30 var vi klara för hemfärd och vårt första mål var Neste Tervakuksa i Tervola där vi skulle äta middag ca 19.30. Vi hann med en liten paus till innan vi landade i Jakobstad efter kl 1.00 på natten, trötta och nöjda med ännu en körresa och ett stort TACK till Dan som ordnat allt.

Sekreterare Johanna Eklund