Bel Cantos körresa till Torun, Polen 4-8.5.2016

Onsdagen den 4 maj samlades körmedlemmarna i Bel Canto på flygfältet i Kronoby för att påbörja resan till Torun i Polen. Flyget till Helsingfors avgick redan kl. 5.35 och därifrån fortsatte resan kl. 8.20 till Warzawa. Trots den tidiga morgonen var humöret på topp.

Vi anlände till Frederic Chopin airport kl. 9.00. Efter en stunds sökande hittade Dan bussen som skulle ta oss till Torun. Eftersom chauffören inte kunde engelska och ingen av resenärerna kunde polska visste vi inte mycket mer om bussresan än att slutdestinationen var Torun. Dan lyckades i alla fall få chauffören att stanna efter ett par timmar så att vi kunde äta lunch på Wild Bean Café.

Vi anlände till Hotel Mercure kl. 13.30. Probaltica Festival, som bjudit in oss, stod för hotellövernattningarna. Incheckningen fungerade bra och rummen var trevliga. Vi hann med vila, promenad eller mat innan det var dags för vår första övning kl. 16.00 tillsammans med orkestern Multicamerata i Kulturhuset Jordanki. Festivalens konstnärliga ledare Henryk Giza, som spelade kontrabas i orkestern, välkomnade oss. Efter övningen fick vi en guidad tur i husets konsertsal och kammarmusiksal. Kulturhuset hade tagits i bruk i december 2015. Spännande arkitektur och material. Fantastiskt hus! I konsertsalen sjöng vi för Gerd, som hade födelsedag.

Kvällen var fri för egna aktiviteter. Många tillbringade kvällen på någon restaurang i Toruns gamla kvarter. En del hann också besöka kvällens konsert i Rådhuset där Karta-ensemblen från Lettland spelade på Kokle, ett instrument som liknar vår kantele. Musikerna framförde både klassiska stycken och folkmelodier mycket skickligt.
Dagen hade varit lång och det var skönt att krypa ner i hotellsängen på kvällen.

Torsdagen den 5 maj inleddes med hotellfrukost och vackert sommarväder. Kl. 9.30 var det dags att vandra iväg till katedralen, Katedra ss Janow, för att öva tillsammans med Multicamerata inför kvällens konsert. Vi laddade med varma kläder för att klara av övningen. Vi har småningom lärt oss att det för det mesta är kallt i alla kyrkor när vi är på konsertresor. Multicamerata är en mycket duktig orkester och det var inspirerande att sjunga tillsammans med dem.

Eftermiddagen tillbringade vi i stan som turister. Det blev museibesök, strandpromenad längs Wisla, shopping, cafébesök mm. Vi hälsade också på Kopernikus som stod staty utanför Rådhuset, Ratusz Staromiejski. Torun är Kopernikus födelsestad.
Vår första konsert i Torun hölls kl. 19.00 i katedralen och var alltså en kyrkokonsert. Första delen av programmet sjöng vi a capella. Multicamerata spelade Corellis La Folia och sedan var det dags för vårt gemensamma program. Vi sjöng bl.a. Stabat Mater av Rheinberger. Se programblad för övrigt program, bilaga 1. Publiken, som uppgick till ca. 200 personer, levde med i musiken. Vi fick massor med applåder och sjöng Mozarts Ave Verum Corpus som extranummer. När konserten var slut kom en nunna och tackade för konserten. Tyvärr hade vi inget gemensamt språk men hon tog i hand och var rörd och glad över konserten. Musiken förenar människor. Någon frågade om vi var en professionell kör eller en amatör kör!

Kvällen fortsatte med middag på en restaurang i närheten av katedralen. När vi skulle betala fick vi veta att vi blev bjudna på maten, troligen av Finlands konsul i Polen. Vi vandrade till hotellet och var glada över dagens upplevelser. Torun är en trevlig stad och det är alltid lika trevligt att vara på konsertresa med Bel Canto.

Fredagen den 6 maj gjorde vi en utflykt till Chelmno, som är en medeltida stad. Bussen avgick kl. 10 och 50 minuter senare var vi framme. Det var intressant att få se lite av landsbygden i Polen. Vi strosade runt i staden och en del besökte en av stadens kyrkor. Kyrkans orgel var fin. Vi har lärt oss av Dan att man ska kolla in orgeln när man besöker en kyrka. Många passade på att njuta av kaffe och kaka eller lite starkare drycker på något utecafé innan det var dags att åka tillbaka till Torun. Vädret var fantastiskt under dagen. Styrelsen hade lyckats bra med den praktiska detaljen.

Kl. 15.15 hade vi övning i Kulturhuset Jordanki. Nu övade vi till lördagens konsert i Rådhuset. Eftersom herrarna inte lyckades så väl i Geografiska fugan fick de bli kvar på en extra övning. Det visade sig senare att de också övade på annat som damerna senare skulle få lyssna till. Damerna satte igång att öva sina stämmor på utsidan för att kunna matcha herrarna.

På kvällskonserten i Rådhuset uppträdde en trio från Litauen dvs. en pianist, violinist och cellist. De var alla mycket duktiga musiker och de njöt av att musicera tillsammans. I slutet av konserten tog de hjälp av Henryk Giza på kontrabas. Nu svängde det ordentligt om musiken. Dan fick slängkyssar av en dam som varit på vår konsert kvällen innan.

Lördagen den 7 maj var programmet fritt på förmiddagen. Vädret fortsatte att vara vackert och varmt. Beroende på intresse blev det länk, shopping, vila mm. En del körmedlemmar klättrade upp i Rådhusets torn och fick njuta av en fin utsikt över Torun. Kl. 13.00 var det dags för övning i Rådhuset. Konsertsalen var vacker och akustiken bra. Eftersom Rådhuset också var museum hade vi lite publik med jämna mellanrum.
Vi hann med en kort vila före kvällens konsert som började redan kl. 18.00. Henryk Giza presenterade konserten innan vi kom in. Vad han sade blev höljt i dunkel eftersom vi inte förstod polska. Däremot hade vi aldrig suttit i en så vacker sal och väntat på att få sjunga. Salen fanns vid sidan av konsertsalen och det fanns konstverk överallt.
Eftersom det inte fanns programblad presenterade Dan vårt program med jämna mellanrum. Marguerithe och Bill sjöng duett i några sånger i den andra avdelningen av programmet. Det var roligt och inspirerande att sjunga tillsammans. Kvällens utmaning, Geografiska fugan, uppfördes i ny tappning. Kanske inte som Dan hade önskat men det blev så den här gången. Publiken, ca. 240 personer, stod upp och applåderade. En bukett i blått och vitt överräcktes till Dan. Han hade gjort ett stort jobb som både dirigerade och presenterade sångerna på engelska. Det var mycket att hålla reda på.
Kvällen avslutades med middag på hotellet. Kören hade bjudit in Henryk med fru och son samt finska konsuln i Polen med fru. Henryk höll ett kort tal till Dan och kören. Via lottdragning visade det sig att ”Docka”, Margareta Långs, fick hålla kvällens tal till Dan och Mats. Skönt för henne att hon alltid har ett förberett tal i sin telefon. Hon tyckte att körresan var välplanerad. Det var lagom med övningar, konserter, vila och fritid. Det blev både en konsert- och semesterresa. Tack för talet! Dans kontakter till utlandet gör att vi har möjlighet att komma ut på körresor. Det är vi mycket tacksamma för. Det blev en trevlig kväll med trevliga människor. Dan tackade för kvällens konsert och tyckte att 95 % av konserten gick bra. Vi vet nog vilken 5% du inte tyckte om! Före konserten hade Dan sagt att vi skulle vara avslappnade och njuta och det gjorde vi. Speciellt i slutet av konserten blev vi riktigt avslappnade och glada.

Söndagen den 8 maj var det dags för avfärd till Finland. Bussen skulle starta kl. 9.30 men det blev en viss fördröjning pga att herrarna hade en överraskning till damerna. Inspirerad av att det var Morsdag höll Christer Häggqvist ett fint tal till alla damer. Sedan sjöng manskören Ljuva flicka med bravur. Nu förstod vi varför herrarna hade blivit kvar så länge på sin extra övning. Tack för överraskningen!

Under bussresan till Warzawa hölls några tal. Christer H. meddelade tyvärr att han inte längre sjunger med i Bel Canto från hösten. Han tackade för gemensamma upplevelser i musikens tecken och påminde om att körsångare lever längre. Benita F. uttryckte också sin tacksamhet över körresan. Bill sade att han trivs med kören. Han uppmanade oss att ge oss själva en applåd för att vi är så duktiga och klarar av att öva in även mer krävande repertoar. Dan fick dagens hedersbetygelse av Bill. ”Jag älskar dig, Dan!” Vi andra instämde. Tänk att du orkar med oss fastän det inte alltid blir som du tänkt dig på den musikaliska sidan.

Kl. 13.30 kom vi fram till Warzawa. Bussen lämnade av oss och vi fick några timmar på oss att bekanta oss med gamla delen av Warzawa. Det blev besök i katedralen och några kyrkor. Vi strosade runt och tog in stadens atmosfär, beundrade vackra hus och åt gott. Det svåraste var att få betala för sin mat. I Polen ska tydligen en betala för alla som suttit vid samma bord. Det gäller att ha en bra plånbok om man ska betala för 12 personer på en gång.

Kl. 17 var det avfärd till flygplatsen. När vi satte oss i bussen kom de första regndropparna. Bra planering av styrelsen vad gäller vädret! I övrigt var det inte så lätt för styrelsen att planera programmet eftersom det var svårt att få exakt information från arrangörerna för festivalen. Man behöver tydligen inte veta allt så länge på förhand. Allt ordnades efterhand och slutresultatet blev bra. Slutet gott, allting gott!
Kl. 20.05 flög vi iväg till Helsingfors och därifrån vidare till Kronoby kl. 23.50 där vi landade tidigt på måndag morgon kl. 00.55.

Johanna Eklund, sekreterare